Kommande laboration

DNA ur en kiwifrukt

DNA-molekylen är grunden för allt liv. Alla organismer har DNA

i sina celler – bakterier, morötter, myggor och människor.

DNA-molekylerna styr vad cellerna ska utvecklas till. Det kan

bli en kiwiplanta eller en människa beroende på informationen i

DNA-molekylerna.

Du behöver: En halv kiwifrukt, mortel, 3 bägare, diskmedel,

iskall T-röd, koksalt, filterpapper, tratt, mätglas och en tandpetare.

• Mosa kiwifrukten i en mortel.

• Blanda ca 5 ml diskmedel med ca 50 ml vatten och lite salt i en

bägare.

• För över fruktmoset till bägaren och blanda väl.

• Gör i ordning ett filterpapper i en tratt och filtrera fruktblandningen

ner i en ren bägare.

• Tag lika mycket iskall T-röd som du har fruktlösning.

Häll försiktigt iskall T-röd efter kanten i bägaren, så att

vätskorna inte blandas.

• I skiktet mellan T-röd och fruklösningen fälls DNA ut som

en genomskinlig gel. Fånga upp DNA-molekylen med tandpetaren

och känn på konsistensen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0