Kommande laboration
DNA ur en kiwifrukt
DNA-molekylen är grunden för allt liv. Alla organismer har DNA
i sina celler – bakterier, morötter, myggor och människor.
DNA-molekylerna styr vad cellerna ska utvecklas till. Det kan
bli en kiwiplanta eller en människa beroende på informationen i
DNA-molekylerna.
Du behöver: En halv kiwifrukt, mortel, 3 bägare, diskmedel,
iskall T-röd, koksalt, filterpapper, tratt, mätglas och en tandpetare.
• Mosa kiwifrukten i en mortel.
• Blanda ca 5 ml diskmedel med ca 50 ml vatten och lite salt i en
bägare.
• För över fruktmoset till bägaren och blanda väl.
• Gör i ordning ett filterpapper i en tratt och filtrera fruktblandningen
ner i en ren bägare.
• Tag lika mycket iskall T-röd som du har fruktlösning.
Häll försiktigt iskall T-röd efter kanten i bägaren, så att
vätskorna inte blandas.
• I skiktet mellan T-röd och fruklösningen fälls DNA ut som
en genomskinlig gel. Fånga upp DNA-molekylen med tandpetaren
och känn på konsistensen.